Curlers weer twee keer onderuit op WK

De Nederlandse curlers hebben op het eerste WK voor Nederland in 23 jaar nog altijd geen overwinning kunnen boeken. Dinsdag werd in het Canadese Edmonton weer twee keer verloren.

Toch moet gezegd worden dat Nederland zich prima verweerde in de eerste partij van de dag. Daarin stond de ploeg van skip Jaap van Dorp tegenover niemand minder dan de Schotse skip David Murdoch, goed voor WK-goud in 2006 en 2009, aangevuld met twee keer zilver en twee keer brons op WK's en zilver op de Olympische Spelen van 2014.

De Schotten konden geen enkele keer een echt grote score maken, maar ze kregen er wel in vier ends twee punten bij. Daar had Nederland steeds net geen antwoord op, maar met 5-9 konden Van Dorp en co met opgeheven hoofd het ijs verlaten. 

Tegen Peter de Cruz' Zwitserland ging Nederland nog langer mee en zelfs een overwinning tegen de nummer drie van het WK van 2014 leek niet onmogelijk. In het laatste end ging het echter fout en met de laatste steen, de hammer, bracht Zwitserland drie punten op het bord: 6-9, waardoor Nederland na zeven wedstrijden nog altijd louter verliespartijen heeft, net als Rusland.

Voor één van de twee landen onderaan de lijst eindigt dat woensdag, want Nederland en Rusland spelen dan tegen elkaar. Voor Van Dorp en zijn team wordt het de tweede wedstrijd van de dag, want eerst wacht een bijzonder moeilijke opgave: het Canada van Brad Gushue staat dan klaar. Gushue is misschien wel de beste curler ter wereld en heeft Mark Nichols in zijn team, met wie hij al bijna twintig jaar speelt. In 2006 wonnen ze olympisch goud, dit jaar veroverde Gushue de titel in the Brier, het Canadees kampioenschap met doorgaans een veel sterker deelnemersveld dan het WK.