Veel verkeershinder door Giro in Gelderland

De start van het wielerevenement Giro d'Italia gaat vrijdag, zaterdag en zondag voor veel verkeershinder zorgen in Gelderland. Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen zijn elk twee dagen vrijwel onbereikbaar voor automobilisten. Tientallen plaatsen waar de fietskaravaan op zaterdag of zondag doorheen trekt zijn tijdelijk afgesloten. De organisatie verwacht elke dag tussen de 150.000 en 200.000 toeschouwers langs de kant van de weg.

Na de ploegenpresentatie donderdag in Apeldoorn gaat de wielerwedstrijd vrijdag in de Gelderse plaats van start met een tijdrit. Op die dag zullen attracties als Paleis Het Loo, Julianatoren en Apenheul niet of moeilijk te bereiken zijn, aangezien Apeldoorn van 06.00 uur 's morgens tot 18.00 uur 's avonds op slot gaat voor gemotoriseerd verkeer. Ook op de grote toegangswegen zoals de A50 zal daardoor naar verwachting vertraging ontstaan.

Zaterdag start het peloton vanuit Arnhem. Met een grote boog over de Veluwe trekken de wielrenners via Ede en Tiel naar het heuvellandschap ten zuiden van Nijmegen. Nationaal park De Hoge Veluwe, het Kröller-Müller Museum en bruggen over Rijn en Waal ondervinden daar de gevolgen van. In Nijmegen gaan beide Waalbruggen zaterdagmiddag dicht en net als in Arnhem is het stadscentrum op slot.

Omleidingsroutes
Dat is zondag nogmaals het geval, als de karavaan vanuit Nijmegen weer vertrekt om via de oostkant van Gelderland door onder andere Zutphen en de Posbank terug naar Arnhem te rijden. De Achterhoek is daardoor slecht te bereiken en ook op de grote wegen zal het verkeer 'opstropen', waarschuwt de organisatie. Burgers' Zoo en het Openluchtmuseum zijn zondagmiddag onbereikbaar.

Het openbaar vervoer blijft zoveel mogelijk gewoon rijden, maar omdat er rond de Giro honderden plaatselijke evenementen zijn georganiseerd zal vaak een andere route worden genomen. In heel Gelderland zijn met roze borden omleidingsroutes en tijdelijke parkeerplaatsen aangegeven.

Veel verkeershinder door Giro in Gelderland
Veel verkeershinder door Giro in Gelderland (Foto: ANP)