'Oranje-getint' Newcastle verslaat WBA, Liverpool en Sunderland spelen gelijk

Newcastle United heeft uitstekende zaken gedaan in de strijd tegen degradatie. Met twee Nederlanders in de basis werd een benauwde 1-0 overwinning geboekt op West Bromwich Albion.

Na vijf minuten voetballen brak Daryl Janmaat door aan de rechterflank. De voormalige Feyenoord-back leek in het strafschop gebied Aleksandar Mitrovic te bereiken, maar een ingreep van Jonas Olsson deed erger voorkomen. Newcastle kreeg vervolgens kans-op-kans en was het te danken aan keeper Foster dat er geen vroeg openingsdoelpunt viel.

De bezoekers verschansten zich voornamelijk op de rand van het eigen strafschopgebied, en lieten de Magpies komen. Andrew Townsend wist de muur te slechten, maar zijn poging kon door de goalie van WBA worden gepakt. Na dik een halfuur moest Foster alsnog de bal uit het net vissen toen Mitrovic op aangeven van Jonjo Shelvey de 1-0 wist te maken.

Toen de theepauze voorbij was leek Georginio Wijnaldum de score te verdubbelen voor Newcastle door een voorzet van Janmaat vervaarlijk op het doel te koppen. Tot opluchting van West Bromwich ging zijn inzet maar net over de doelmond.

Omdat beide ploegen slechts een doelpunt van elkaar waren gescheiden, bleef het tot in de laatste minuut spannend op St. James' Park. Het Nederlandse contingent sleepte de overwinning desondanks over de streep.

Liverpool kreeg in de slotfase van een wedstrijd wederom veel tegendoelpunten. Dit keer kwam de club daar niet mee weg. Sunderland pakte een punt tegen de Merseysiders. Het werd 2-2.

De tactiek van Sunderland om Liverpool het hoofd te bieden bleek al snel weinig spectaculair. De ploeg zakte ver terug op eigen helft en mikte op de counter. Veel succes leverde dat niet op. Liverpool maakte het spel en legde tegelijk de aanvoer van Sunderland naar het doel van Simon Mignolet lam. Een doelpunt kon niet uitblijven.

Vlak na de rust opende Roberto Firmino de score voor de Reds. Daarbij was een hoofdrol weggelegd voor Sunderland-verdediger Patrick van Aanholt. Hij schatte een voorzet van James Milner verkeerd in. Firmino profiteerde en werkte de 1-0 binnen.

Twintig minuten voor tijd bracht Adam Lallana zijn ploeg verder op het goede spoor. Wederom was Firmino belangrijk: de Braziliaan bediende zijn ploeggenoot op een presenteerblaadje voor de 2-0. Lallana hoefde alleen nog in te tikken.

Liverpool dacht de buit zoals vaker dit seizoen binnen te hebben, maar kwam bedrogen uit. Acht minuten voor tijd mikte Adam Johnson raak, waarna Jeremain Defoe Sunderland in de 89ste minuut een punt bezorgde. Liverpool, zonder de zieke trainer Jurgen Klopp, kreeg daarmee opnieuw een klap te verwerken in de Premier League.