Nadal na monsterpartij klaar, Hewitt door op afsluiter carrière

Andy Murray heeft in de eerste ronde van de Australian Open met relatief gemak gewonnen van het Duitse toptalent Alexander Zverev. De Britse nummer twee van de wereld leverde tegen Zverev, de nummer 83 van de wereld, geen enkele keer zijn service in. Zelf had hij voor de eerste twee sets ruim een half uur nodig, terwijl de derde set in een klein uurtje gespeeld was: 6-1, 6-2, 6-3. 

Milos Raonic, de nummer dertien van de plaatsingslijst, had met 6-1, 6-4, 6-4 niet al te veel moeite met de Fransman Lucas Pouille. Met 234 kilometer per uur sloeg hij de op één na hardste service van het toernooi. De snelste kwam in dezelfde sessie, maar dan in de Hisense Arena. Het Australische servicekanon Samuel Groth liet op weg naar zijn zege tegen de Fransman Adrien Mannarino een opslag van 235 kilometer per uur noteren.

De nummer elf van de wereld, John Isner, rekende in krap twee uur af met de Pool Jerzy Janowicz, tegenwoordig teruggezakt tot net buiten de top-50. Met 6-3, 7-6 (7), 6-3 zegevierde de Amerikaan. Het vierde servicekanon, de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson, moest in zijn partij tegen Rajeev Ram opgeven. De Amerikaan stond op dat moment al 2-1 voor in sets en leidde met 3-0 in de vierde set. Jeremy Chardy (31) had een ware monsterpartij nodig om de Let Ernests Gulbis (79) uit het toernooi te gooien. De Fransman won de eerste set, waarna Gulbis er twee op rij pakte. Chardy dwong toch een vijfde set af en die zou bijna twee uur duren. Na zeven matchpoints was het dan eindelijk raak: 13-11 in de laatste set.

Update 10.05 uur
Fernando Verdasco heeft voor een daverende stunt gezorgd door Rafael Nadal uit het toernooi te slaan. Daar had hij wel een ware monsterpartij voor nodig, want pas na vier uur en drie kwartier kon Verdasco zegevieren. De eerste set duurde al ruim een uur, waarna Verdasco de tiebreak naar zich toe kon slepen. Nadal leek er vervolgens bovenop te komen, want de nummer vijf van de wereld won de tweede en derde set relatief eenvoudig. Na een nieuwe tiebreak haalde Verdasco er toch nog een vijfde set uit, maar hij moest gelijk al zijn service inleveren in de vijfde set. Op 2-1 brak hij Nadal terug en vanaf dat moment was het klaar met Rafa.

Op het eerste matchpoint was het raak voor Verdasco en klaar voor Nadal, die sinds zijn debuut in 2003 in Australië altijd minstens tot de derde ronde reikte. Sinds 2005 haalde hij zelfs altijd de kwartfinale in Melbourne. Het is voor de Spanjaard in 44 Grand Slams pas de tweede keer dat hij in de eerste ronde uit het toernooi vliegt: dat gebeurde eerder alleen in Wimbledon in 2013. Tegen Verdasco stond een eindstand van 7-6 (6), 4-6, 3-6, 7-6 (4), 6-2 op het bord.

Een ware thriller was er ook te zien op baan 14, waar de Spanjaard Tommy Robredo het opnam tegen de Tunesiër Malek Jaziri. Robredo had na een uur de eerste set binnen, waarna de mondiale nummer 104 er twee pakte. Robredo, zelf de nummer 45 van de wereld, sleepte er met een zege in de tiebreak in set vier een beslissende set uit. Daarin wist hij na 1:20 uur met 8-6 te zegevieren.

Update 14.18 uur
De carrière van Lleyton Hewitt duurt nog even voort. De Australiër speelt zijn allerlaatste toernooi op de Australian Open en won daar in de eerste ronde van zijn landgenoot James Duckworth: 7-6 (5), 6-2, 6-4.

Hewitt besluit zijn succesvolle loopbaan voor eigen publiek, ongeacht hoe ver hij komt in Melbourne. Het stadion zat dan ook tjokvol toen de twee Australiërs tegen elkaar aantraden. Ze maakten er een vermakelijke partij van, waarin Hewitt nog maar eens liet zien waarom hij zoveel bereikt heeft. De voormalig nummer één van de wereld scoorde soms schitterende punten, maar moest tegelijk ook flink aanpoten om Duckworth op de knieën te dwingen.

In de derde set kwam Hewitt zelfs terug van een break achterstand, waarna hij in bijna 2,5 uur won. "Het geeft zo'n adrenalinestoot om hier te spelen", aldus de 34-jarige tennisser. In de tweede ronde wacht de sterke Spanjaard David Ferrer. "Dat wordt wel even iets anders, hij is ontzettend goed. Het wordt een mooie strijd."