Eerste vrouwelijke Formule 1-coureur overleden

Maria Teresa de Filippis is niet meer. De allereerste vrouwelijke Formule 1-coureur is op 89-jarige leeftijd gestorven. Na een aantal jaren in andere raceklassen te hebben doorgebracht, nam de Italiaanse in de late jaren vijftig deel aan vijf Grands Prix, waarvan ze zich voor drie wist te kwalificeren. De eerste maal dat ze een poging waagde was in Monaco 1958. In haar Maserati was ze echter niet snel genoeg en mocht, net als ene Bernie Ecclestone, niet van start gaan.

Een paar weken later in België verging het haar beter. Op Spa Franchorchamps wist ze zich voor een eerste keer te kwalificeren, op een 19e plaats. In de race wist De Filippis zich verdienstelijk op te werken tot een tiende plek, al was het wel op twee ronden achterstand van winnaar Tony Brooks in diens Vanwall. Later in het seizoen ging de Napolitaanse van start tijdens de races in Portugal en Italië, maar beide keren viel ze uit. Een seizoen later waagde ze nog eenmaal een poging om in Monaco te racen, maar dat mislukte opnieuw.

De Filippis stopte in 1959 abrupt met autoracen, door de vele slachtoffers die de sport in die jaren eiste. Met name de dood van Luigi Musso tijdens de GP van Frankijk in Reims greep haar aan. De twee hadden in de vroege jaren vijftig een relatie met elkaar gehad, ondanks dat Musso reeds getrouwd was en met meerdere vrouwen het bed deelde. In '59 stierf Maria's goede vriend Jean Behra op het circuit van AVUS. Vol afschuw hing ze direct haar helm aan de wilgen. Maria trouwde, kreeg kinderen, en bleef jarenlang weg van de race-circuits. Na haar afscheid duurde het vijftien jaar voordat er in de persoon van Lella Lombardi andermaal een vrouw deelnam aan de Formule 1.