Zilver met goud randje voor Wüst

Ze voelde zich naar eigen zeggen de afgelopen maanden het "lachertje" van de schaatswereld. Maar met de zilveren medaille op de 1500 meter bij de NK afstanden om de nek en met de naam van de gloednieuwe hoofdsponsor op haar tenue had Ireen Wüst zondag in het uitverkochte Thialf eindelijk zelf alle reden tot lachen. "Ik ben van heel ver gekomen. Het leek erop alsof ik nergens het ijs op mocht. Maar nu kan ik er alsnog een mooi schaatsseizoen van maken. Ireen Wüst is terug."

De viervoudige olympisch kampioene verdiende met haar tijd van 1.56,82, ruim een seconde achter olympisch titelhouder Jorien ter Mors (1.55,56), een felbegeerd ticket voor de WK afstanden half februari in Rusland. Wüst nam meteen ook een stevige optie op een startbewijs voor de EK allround. Ze moet dan maandag de 3000 meter eveneens goed doorkomen. Zelf leek de 29-jarige Brabantse daar niet echt meer aan te twijfelen.

"De opluchting is nu heel groot", gaf ze toe. "Als het er echt om gaat, kan ik in een vol Thialf nog steeds het beste uit mezelf naar boven halen. Dat is een heerlijk gevoel."

Fysieke klachten

Wüst sprak in de aanloop naar de NK afstanden van het slechtste voorseizoen uit haar loopbaan. Door fysieke klachten wist ze zich niet te plaatsen voor de eerste vier wereldbekers. De langdurige zoektocht naar een geldschieter voor haar nieuwe ploeg vergde daarnaast veel tijd en energie. Net op tijd diende zich alsnog een hoofdsponsor aan, waardoor de Nederlandse schaatskoningin zich eindelijk helemaal weer op haar sport kon gaan richten.

"Van mijn tijd word ik nog niet echt heel blij, maar het was genoeg voor het WK-ticket en daar ging het om", zei Wüst. "Ik was ouderwets zenuwachtig voor mijn race. Ik wist niet waarop ik kon bouwen en vertrouwen, want ik had mezelf het hele seizoen nog met niemand kunnen meten."

Ter Mors

Met Wüst liet ook Ter Mors het publiek genieten. De Twentse kopvrouw van Team AfterPay zette in de tweede rit een prima tijd neer waaraan niemand meer kon tippen. Het was haar eerste officiële 1500 meter na haar gouden olympische race bij Sotsji 2014. "Ik was al blij dat ik weer eens mocht uitkomen op deze afstand en als je dan ook meteen weer wint, kun je alleen maar dik tevreden zijn", sprak Ter Mors met een glimlach.

Routinier Sven Kramer (5000 meter) en nieuwkomer Kai Verbij (500 meter) pakten op de eerste NK-dag eveneens goud.

Zilver met goud randje voor Wüst
Zilver met goud randje voor Wüst (Foto: ANP)