China vermoedelijk achter grote computerkraak VS

Een grote computerkraak bij het Amerikaanse minister van binnenlandse veiligheid is vermoedelijk het werk van Chinese hackers. Dat heeft het ministerie in een verklaring gezegd. De hackers wisten gegevens van zeker vier miljoen ambtenaren te stelen.

In de verklaring schrijft het ministerie dat de FBI bezig is met een groot onderzoek. Volgens senator Susan Collins zitten de hackers vermoedelijk in China. De inbraak is volgens haar 'opnieuw een teken dat een buitenlandse macht met succes probeert binnen te dringen'. De Chinese ambassade in Washington noemt de beschuldigingen 'onverantwoordelijk en contraproductief'. "Cyberaanvallen die in landen plaatsvinden zijn moeilijk te volgen en de bron van een aanval is moeilijk te achterhalen", aldus een woordvoerder. "Cyberaanvallen kunnen alleen worden aangepakt door internationale samenwerking, gebaseerd op wederzijds vertrouwen en respect."

Een bron bij de Amerikaanse regering zei dat de cyberaanval mogelijk gevolgen heeft voor alle overheidsdiensten. Het is nog niet duidelijk of er ook gegevens zijn gestolen van medewerkers van de inlichtingendiensten.

"Dit is een aanval tegen het land", zei Ken Ammon van it-bedrijf Xceedium. De aanval past volgens hem in een patroon van landen die cyberaanvallen gebruiken voor spionagedoeleinden. De informatie die is gestolen kan worden gebruikt om mensen te chanteren of om de identiteit van een ander over te nemen.