WK Atletiek dag 7: DafneDay #2?

Het WK atletiek wordt dit jaar gehouden in het Olympisch Stadion van Beijing, ook wel het Vogelnest genoemd. In 2008 liep Usain Bolt hier vanuit het (bijna) niets naar een legendarische status met goud en wereldrecords op de 100, 200 en 4x100 meter, terwijl de Belgische sprintsters voor een enorme stunt zorgden met zilver op de 4x100 meter. Wie worden dit keer de helden van Beijing? FOK!sport houdt je op de hoogte, te beginnen met dagelijkse voorbeschouwingen.

De dag begint vroeg, om 08.30 uur lokale tijd, met de 20 kilometer snelwandelen voor vrouwen. In 1999 werd Liu Hongyu de eerste wereldkampioene, de winnaressen van de volgende zeven WK's kwamen allemaal uit Rusland. Dat land is in een enorm dopingschandaal verwikkeld, waarin juist de snelwandeltoppers hard aangepakt worden. Het gevolg is dat er vandaag precies nul Russinnen aan de start staan, met twee Chinese favorieten om hen op te volgen. Liu Hong liep in juni een nieuw wereldrecord en lijkt hier de topfavoriete, met Lu Xiuzhi als voornaamste uitdaagster. De strijd daarachter gaat vooral tussen loopsters uit Italië, Tsjechië en Portugal.

Niet veel later beginnen de koningen van de atletiek aan hun WK: de tienkampers openen de tweedaagse met de 100 meter. Voor Nederland gaat Eelco Sintnicolaas een gooi doen naar de medailles, maar zijn kansen lijken gering. Pieter Braun mag uitermate tevreden zijn met een plek bij de beste tien. De absolute topfavoriet is de Amerikaan Ashton Eaton, al jaren ongeslagen. Hij is olympisch kampioen en heeft het wereldrecord in handen, dat gezien zijn vorm wel eens in het geding kan komen gedurende de komende twee dagen. De strijd om zilver lijkt te gaan tussen tweevoudig oud-wereldkampioen Trey Hardee en de Canadees Damian Warner, ieder ander op het podium zou een fikse verrassing zijn.

De Amerikaanse superatleet Ashton Eaton schreeuwt zijn Canadese vrouw Brianne Theisen-Eaton naar het zilver op de zevenkamp eerder dit WK (Foto: Getty)

De eerste finale van de middag is die bij het verspringen voor vrouwen, waarin veelvoudig kampioene Brittney Reese niet in actie zal komen: de Amerikaanse plaatste zich verrassend niet voor de finale. Met een sprong van 7,12 meter in Eugene gaat Tianna Bartoletta namens de VS aan de leiding van de wereldranglijst en zij mag gerust de favoriete genoemd worden. Er staan echter meerdere vrouwen klaar om de strijd aan te gaan, aangevoerd door de Canadese Christabel Nettey, de Britse Shara Proctor en de Servische Ivana Spanovic. Nettey sprong dit seizoen al 6,98 en 6,99 meter, maar lijkt de laatste weken wat minder in vorm. Proctor kwam ook al tot 6,98 en Spanovic sprong in de kwalificatie met 6,91 meter een nieuw nationaal record. Het belooft een spannende finale te worden, met veel vrouwen die zeer aan elkaar gewaagd zijn.

De 'hordensprinters' komen vandaag zowel bij de vrouwen als de mannen aan de beurt. Bij de vrouwen moeten eerst de halve finales nog gelopen worden van de 100 meter, maar gebaseerd op het seizoen lijkt Amerika hier kansen te hebben op een clean sweep. Sharika Nelvis was met 12,34 seconden de snelste van het seizoen, Dawn Harper-Nelson - die in dit stadion olympisch goud pakte in 2008 - liep 12,48 en Kendra Harrison is met 12,50 de nummer vier van de wereld dit jaar. De VS vallen op dit WK in de breedte dramatisch tegen, dus wellicht is ook hier de weg open voor andere landen. Dat moet dan vooral komen van Groot-Brittannië met de genaturaliseerde, in Amerika geboren zusjes Tiffany Porter en Cindy Ofili. Danielle en Shermaine Williams maken voor Jamaica kans op een goede klassering.

Davild Oliver knalt zijn enorme lichaam over de hoge horden in het Olympisch Stadion in Beijing (Foto: Getty)

Bij de 110 meter horden voor mannen is David Oliver de favoriet. De Amerikaanse spierbundel is het hele seizoen al zeer constant, maar was in de halve finales niet ongenaakbaar. Met 12,94 seconden was Omar McLeod uit Jamaica de snelste dit seizoen en ook hij zal zeker meedoen om de medailles. Wereldrecordhouder Aries Merritt gaat over enkele dagen onder het mes vanwege een aandoening aan zijn nieren, maar eerst gaat hij voor de wereldtitel. Namens Europa zal het vooral moeten komen van de Rus Sergey Shubenkov en de Fransman Pascal Martinot-Lagarde.

Voor Nederland is er uiteraard maar één echt hoogtepunt vandaag: om 15.00 loopt Dafne Schippers de finale van de 200 meter. Nog nooit was een Nederlandse atleet zo ruim favoriet voor de wereldtitel als Schippers hier is, nadat ze op de 100 meter en in de series en halve finales van de 200 meter enorm veel indruk maakte. Haar doel is uiteraard het goud, maar ook een tijd onder de magische grens van 22 seconden staat op haar wenslijst. Slechts 23 vrouwen kregen dat ooit voor elkaar, waarvan er maar negen uit Europa kwamen. Op Marie-José Perec na waren dat overigens wel allemaal sprintbommen die een staatsdopingprogramma achter zich hadden. De grootste en enige serieuze concurrent van Schippers lijkt Elaine Thompson. De Jamaicaanse snelde in de halve finales ongenschijnlijk moeiteloos naar 22,13 seconden, slechts 0,1 seconden boven het nationale record van Schippers. Toch is Schippers de favoriete om Nederland voor het eerst sinds Rens Blom in 2005 een wereldtitel te bezorgen in dé olympische sport bij uitstek.

Dafne Schippers loopt met speels gemak naar de WK-finale op de 200 meter en gaat vandaag de strijd aan met Elaine Thompson en de magische 22-secondengrens (Foto: Getty)

Tijd (NL) Onderdeel Medailles?
02:30 20km snelwandelen vrouwen Ja
03:00 Tienkamp, 100 meter (Eelco Sintnicolaas, Pieter Braun) Nee
03:45 Kwalificatie hoogspringen mannen Nee
04:05 Tienkamp, verspringen (Eelco Sintnicolaas, Pieter Braun) Nee
05:55 Tienkamp, kogelstoten (Eelco Sintnicolaas, Pieter Braun) Nee
10:15 Tienkamp, hoogspringen (Eelco Sintnicolaas, Pieter Braun) Nee
13:00 Kwalificatie speerwerpen vrouwen Nee
13:25 Halve finales 100 meter horden vrouwen Nee
13:50 Finale verspringen vrouwen Ja
13:55 Halve finales 1500 meter mannen Nee
14:20 Tienkamp, 400 meter (Eelco Sintnicolaas, Pieter Braun) Nee
15:00 Finale 200 meter vrouwen (Dafne Schippers) Ja
15:20 Finale 110 meter horden mannen Ja
15:35 Finale 100 meter horden vrouwen Ja