Boogschutter Van den Berg bijna perfect op Spelen

Boogschutter Sjef van den Berg heeft tijdens de Europese Spelen in Baku grote indruk gemaakt in de eerste ronde van het invididuele toernooi. De 20-jarige Nederlander schoot bijna een perfecte scoren tegen de Let Eduard Lapsins.

De 53-jarige Lapsins, gecoached door zijn 22-jarige protégé Aneta Kreicberga, moest lijdzaam toezien hoe Van den Berg in de eerste set drie pijlen in de tien schoot. Dat herhaalde de Nederlander in de tweede set en ook in de derde set leek het die kant op te gaan. Helaas voor Van den Berg ging de laatste pijl in de acht, waardoor hij toch niet de eerste 'perfecte 90' van de Spelen in Baku liet noteren. 

"Ik denk dat ik teveel druk op mezelf zette om ook die laatste pijl in de tien te schieten", aldus Van den Berg na afloop. "In de training had ik het al gedaan dus kon ik het net zo goed ook in de competitie doen, maar dat lukte dus net niet. Ik wist al dat een acht genoeg zou zijn om te winnen, dus misschien was het een mengeling van teveel druk van mijzelf en te weinig druk van mijn tegenstander." 

De bijna perfecte eerste ronde van Van den Berg (Bron: YouTube)

In de tweede ronde neemt Van den Berg het maandag op tegen Valentin Hristov, de Bulgaar die verrassend de Duitser Simon Nesemann uitschakelde. De Nederlander gaat in elk geval nog een poging wagen op de illustere 90. "Ik kan niks beloven, maar ik ga het zeker proberen. Het is namelijk erg leuk om tienen te schieten, daar doe je het uiteindelijk toch voor."

Ook Rick van der Ven kende bijzonder weinig moeite met zijn tegenstander in de eerste ronde. Emanuele Guidi uit San Marino zou gezien de scores nog moeite hebben gehad als de Nederlander per set slechts twee pijlen mocht gebruiken. Zo kwam Guidi in set één niet verder dan veertien punten, tegenover 29 voor Van der Ven.