'Ook robots kunnen tot Jezus komen'

Machines met kunstmatige intelligentie en Autonome robots zouden volgens een Amerikaanse pastoor aangemoedigd moeten worden om religieus te worden. Eerwaarde Christopher Benek gelooft dat vergevorderde vormen van artificiële intelligentie verwelkomd zouden moeten worden binnen het Christelijke geloof.

"Verlossing door Christus beperkt zich niet alleen tot levende wezens", vertelt de priester. "De hele creatie kan tot Jezus komen, zelfs kunstmatige. Als A.I. zover is dat het autonoom beslissingen kan nemen, dan zouden we het ertoe moeten bewegen deel te nemen aan de mogelijkheid tot verlossing, zoals Christus dat met ons allen voor heeft."

Het is niet helemaal duidelijk of een robot ooit een erfzonde heeft gepleegd, maar in de ogen van de brave herder kan je maar beter geen enkel risico nemen.

Kunstmatige intelligentie maakt de laatste jaren enorme vorderingen. Sommigen mensen kijken dit met argusogen aan, anderen zijn juist erg enthousiast over de mogelijkheden die dit zou bieden. Mensen als Stephen Hawking bijvoorbeeld. Hij behoort tot de groep mensen die van mening is dat door middel van deze vorm van intelligentie, de maatschappij er uiteindelijk op vooruit zal gaan.

Maar Benek denkt dat de wetenschappers die dit idee ondersteunen een belangrijk concept over het hoofd zien, namelijk de spirituele kant van de zaak. De pastoor zegt dat een groot deel van de mensheid zichzelf als spirituele wezen beschouwt en dat dit door de geschiedenis heen een zeer positieve bijdrage geleverd heeft.

"Wie zal het zeggen", oreert Benek. "Misschien brengt kunstmatige intelligentie de mensheid ooit op een hoger niveau van heiligheid?"