Ophef om Groene Piet in Assen

De kogel is door de kerk: ook Assen gaat een gekleurde Piet inzetten. De Drentse hoofdstad komt dit jaar met een Groene Piet. Tot grote woede van de bevolking.

Assen komt echter met een gegronde reden om gebruik te maken van een andersgetinte piet. De Groene Piet is er speciaal voor kindjes met een glutenallergie. Deze Piet deelt namelijk glutenvrije pepernoten uit.

"Kinderen met een glutenallergie kunnen nooit zomaar pepernoten aannemen, zonder het risico ziek te worden", zo reageert Toine Straatman van Stichting Sinterklaasintocht Assen. "Tijdens de intocht van Assen komt daar dit jaar verandering in."

De glutenvrije, een initiatief van een betrokken ouder, de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) en de Stichting Sinterklaasintocht Assen (SSIA), is herkenbaar aan zijn bakfiets en groene kleur. Kindertjes met een glutenallergie wordt aangeraden om zich ook in het groen te kleden.

De Groene Piet heeft inmiddels voor een hoop commotie gezorgd. Op Facebook steekt men zijn mening niet onder stoelen of banken. "Werkelijk.....wat een waanzin. Dan ook maar VegaPiet speciaal voor vegetarische kinderen, een Gebarenpiet voor dove kinderen en een Braillepiet voor blinde kinderen", vindt de een. "Over de rug van kinderen met een glutenallergie een compromis sluiten met de club die zwarte piet liever zien vertrekken. Want dat is het gewoon!", aldus een ander.