'Onderzoeksteam MH17 terug naar basis om gevechten'

De Nederlandse, Australische en Maleisische experts hebben de zoektocht naar menselijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers van de vliegramp woensdag voortijdig moeten afbreken. Dat meldt de Oekraïense regering. In het gebied zou opnieuw worden geschoten.

Een woordvoerder van de repatriëringsmissie in Kiev kon alleen bevestigen dat het onderzoeksteam woensdagmiddag terugkeerde naar de basis in het plaatsje Soledar. Het crisisteam van de rijksoverheid kon eveneens nog niet zeggen om welke reden de zoekmissie woensdag is afgebroken.

Het internationale onderzoeksteam kamde het gebied woensdag voor de zesde dag op rij uit. In de plaats Rozsypne deelden de onderzoekers flyers uit aan de inwoners. In de tekst daarvan worden ze om hulp gevraagd bij het vinden van menselijke resten en persoonlijke bezittingen.

De afgelopen dagen vond het team geen stoffelijke overschotten. Het hoofd van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, sprak woensdagmiddag opnieuw het vermoeden uit dat veel stoffelijke resten en bezittingen al door de lokale bevolking zijn geborgen.

In het gebied waar vlucht MH17 neerstortte strijden Oekraïense regeringstroepen en pro-Russische separatisten om de macht. Het neergehaalde vliegtuig van Malaysia Airlines ligt midden in een voor beide kampen strategisch belangrijk gebied. Volgens de Oekraïense regering heeft het regeringsleger zich woensdag gehouden aan internationale afspraken om in het rampgebied zelf niet te vechten.