'Begrotingsproblematiek Aruba groot'

De begrotingsproblematiek op Aruba is groot. Dat blijkt uit de resultaten van de 'quickscan' naar de begroting van het Caribische eiland, die minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) maandagavond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Om weer terug te keren naar 'acceptabele normen' is op korte termijn een overtuigend maatregelenpakket noodzakelijk om de tekort- en schuldpositie weer terug te brengen naar houdbare niveaus, schrijft Plasterk. Ook is de begroting 'niet volledig en op onderdelen achterhaald' en is het financieel beheer niet op orde.

Verder bestaan er geen 'degelijke meerjarenramingen'. Het onderzoek bevestigt het standpunt van de rijksministerraad over de de begroting van Aruba. De Arubaanse regering moet daarom 'met grote urgentie' maatregelen nemen om de financiële situatie van het land te verbeteren, aldus Plasterk.

Te denken valt aan een vacature- en personeelsstop en het instellen van voorafgaand toezicht door de minister van Financiën. Ook zou een verplichtingenstop op zijn plaats zijn.

De spanning met Aruba liep de afgelopen weken hoog op, nadat de rijksministerraad had besloten dat er een onafhankelijk onderzoek moest komen naar de begroting. In afwachting daarvan mag de gouverneur de begroting niet goedkeuren. Aruba reageerde hierop woedend en premier Mike Eman ging hierop in hongerstaking, omdat hij vond dat de Arubaanse autonomie ten onrechte werd geschonden.

Vanwege die 'acute situatie' besloot Plasterk dat er een snel onderzoek moest komen naar de financiën van het eiland. Eman beëindigde zijn hongerstaking vorige week donderdag.

"Thans is het wachten op de reactie van de regering van Aruba", besluit Plasterk zijn brief aan de Tweede Kamer. "Ik zal u hierover informeren."

Aruba heeft een overheidsschuld van bijna anderhalf miljard euro. De staatsschuld is onder de huidige regering verdubbeld en dat proces lijkt nog niet te stoppen, lichtte Plasterk enkele weken geleden zijn besluit toe om de gouverneur op te dragen de begroting niet te tekenen.