Nog meer irritatie tussen Nederland en Aruba

De spanning tussen Aruba en Nederland loopt op. Er werd geruzied over de begroting van het eiland, en Aruba is nu ook boos over het uitblijven van de benoeming van een Arubaan in de Raad van State. Nederland zou de benoeming bewust blokkeren, zegt de woordvoerder van de gevolmachtigde minister van Aruba in Den Haag.

De benoeming zou afgelopen vrijdag door de ministerraad worden goedgekeurd, maar verdween zonder motivering van de agenda. "Nederland frustreert de benoeming, terwijl Aruba daar volgens de wet recht op heeft", stelt de woordvoerder in de regionale kranten die zijn aangesloten bij De Persdienst.

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) wil volgens De Persdienst niet reageren. CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg wil opheldering van de minister over de vertraging, die zij 'buitengewoon ongelukkig noemt'.

De begroting van Aruba is nog niet goedgekeurd, omdat Nederland nader onderzoek naar de financiën van het eiland nodig acht. De Arubaanse premier Eman is sinds vrijdag in hongerstaking uit protest tegen de inmenging, die hij een 'enorme verkrachting' van de Arubaanse autonomie noemt.