Aruba: besluit over begroting niet geldig

Het besluit van de rijksministerraad dat de gouverneur van Aruba de begroting van het land voor het komende jaar nog niet mag goedkeuren, is ongeldig. Dat stelt de Arubaanse regering, meldt het kabinet van de gevolmachtigde minister van Aruba vrijdag.

Aruba kan niet meewerken aan de uitvoering van besluiten die 'apert in strijd met het statuut voor het koninkrijk der Nederlanden en rijksregelingen zijn genomen', staat in een verklaring. Het besluit van de rijksministerraad is gebaseerd op het zogeheten Reglement voor de Gouverneur van Aruba.

Daarnaast heeft de gouverneur gezworen dat hij de zogeheten staatsregeling van Aruba zal onderhouden. "Het betreffende besluit van de ministerraad van het koninkrijk heeft derhalve naar het oordeel van de Arubaanse regering geen rechtskracht."

De Arubaanse regering zal hierover nog vrijdag overleggen met het parlement van het eiland, aldus de verklaring.

De rijksministerraad - waarin behalve de Nederlandse ministers ook de drie gevolmachtigd ministers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten zitten - besloot vrijdag dat gouverneur Fredis Refunjol zijn handtekening pas onder de begroting mag zetten als een onafhankelijk onderzoek naar de financiële situatie van het land klaar is.

De financiën van Aruba zijn een rommeltje. "Onder deze regering is de staatsschuld verdubbeld. En dat proces lijkt nog niet te stoppen", zei minister voor Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) vrijdagmiddag in een toelichting.