D66 en CDA willen bemiddelaar voor conflict Aruba

D66 en CDA willen dat een bemiddelaar het hoogopgelopen conflict tussen Nederland en Aruba over de financiële situatie van het Caribische eiland gaat oplossen. Dat blijkt uit vervolgvragen die namens de twee partijen naar minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (PvdA) zijn gestuurd.

De oppositiepartijen willen weten hoe Plasterk denkt over het 'inschakelen van een mediator in deze situatie'. De bemiddelaar zou iemand moeten zijn met bestuurlijke ervaring met Aruba, maar die tegelijkertijd ook 'voldoende distantie' heeft van 'de huidige kwestie en de dagelijkse politiek'.

D66 en CDA zijn niet blij met de 'onduidelijke' antwoorden die Plasterk eerder dinsdag gaf op een eerste reeks vragen van de partijen. Ze komen daarom met aanvullingen. Daarin wordt ook ingegaan op de Raad van State. De partijen willen weten of Plasterk bereid is om het adviesorgaan te vragen om een uitspraak te doen over de kwestie.

De Arubaanse premier Mike Eman is sinds vrijdag in hongerstaking, omdat de rijksministerraad heeft besloten dat er een onderzoek moet komen naar de begroting van Aruba. De gouverneur mag de begroting daarom voorlopig niet goedkeuren. Aruba heeft een overheidsschuld van bijna anderhalf miljoen euro.

Plasterk gaf dinsdag in een uitgebreide Kamerbrief aan dat de Arubaanse regering de situatie zelf heeft veroorzaakt. Meerdere keren zouden afspraken zijn geschonden of niet nagekomen.

Eman krijgt ondertussen steun uit de hoek van miljardair en zakenman Richard Branson. Hij laat via Twitter weten de hongerstaking van de premier te steunen. "Hij probeert Aruba honderd procent duurzaam te maken. De Nederlandse regering zou dat moeten ondersteunen en niet verhinderen", aldus Branson.