Vijftien doden na paniek in stadion Congo

In een voetbalstadion in de Congolese hoofdstad Kinshasa zijn zondag ten minste vijftien mensen om het leven gekomen en nog eens een ruim twintig gewond geraakt. Ze werden onder de voet gelopen. Dat hebben de Congolese autoriteiten gezegd.

In het Tata Raphael-stadion werd een wedstrijd gespeeld tussen twee populaire voetbalteams, aldus het Congolese ministerie van binnenlandse zaken. Toen de thuisploeg dreigde de laatste wedstrijd van het competitieseizoen met 1-0 te verliezen begonnen supporters stenen op het veld te gooien. De politie zette daarop traangas in, waarna op de tribunes paniek ontstond. Mensen probeerden vervolgens de tribunes en het traangas te onvluchten. Dit had tot gevolg dat een muur en een poort instortten.

Regeringswoordvoerder Lambert Mende verdedigde het politieoptreden. Volgens hem ontstond de paniek niet als gevolg van het traangas. Dat was bedoeld 'om mensen te beschermen tegen bepaalde elementen op de tribunes die zich gedroegen als militiestrijders'.

Eind vorige maand was het ook al raak: nadat bij een concert in Kikwit, in het zuiden van Congo, de stroom was uitgevallen ontstond massale paniek waarbij twintig mensen om het leven kwamen.