D66 gaat gratis xtc-pillen uitdelen

De jongerenafdeling van D66 is van plan om de komende twee weken gratis xtc-pillen uit te delen in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Dat melden de Jonge Democraten woensdag in een verklaring. Met de actie wil D66 beargumenteren dat xtc beter uit de illegaliteit gehaald kan worden. Vaak zijn drugs die via via worden gekocht vervuild, wat grote risico's met zich meebrengt.

Op koningsnacht, Koningsdag en tijdens het gehele festivalseizoen worden er op grote schaal door jongeren xtc en andere partydrugs gebruikt, staat te lezen in de verklaring. "Met het huidige Nederlandse drugsbeleid zorgt dit gebruik voor gevaarlijke situaties", schrijft D66. "Ongelukken met dodelijke afloop komen ieder jaar weer voor."

De herkomst en de ingrediënten van de pillen zijn niet bekend, wat zorgt voor grote risico's tijdens het gebruik. Daarom moet de productie uit de illegaliteit gehaald worden en daarna streng gereguleerd worden. "Een ontmoedigingsbeleid, hogere kwaliteitseisen en gedegen voorlichting moeten het aantal drugsdoden sterk omlaag brengen."

De kosten hiervan kunnen gedekt worden door de opbrengsten uit accijnzen, aldus D66.