Boko Haram eist aanslag busstation Nigeria op

Boko Haram heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag op een busstation in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. Bij de aanslag kwamen maandag ten minste 75 mensen om het leven. De radicaalislamitische terreurgroep maakte zaterdag in een videoboodschap bekend achter de aanslag te zitten.

In de video dreigde Abubakar Shekau, de leider van Boko Haram, met meer aanslagen. "We zijn in jullie stad, maar jullie weten niet waar we zitten." De groep dreigde de afgelopen tijd al meermalen de hoofdstad te treffen.

Op het busstation aan de rand van Abuja waren op het moment dat de eerste bom ontplofte veel forenzen. De eerste, zware ontploffing zette een kettingreactie in gang van exploderende brandstoftanks. Van meer dan veertig voertuigen bleef niets over.

In de zaterdag opgedoken video wordt niet gesproken van de ontvoering van meer dan honderd meisjes en jonge vrouwen van een school in het afgelegen noordoosten van het land. Volgens Nigeriaanse autoriteiten wisten enkele tientallen slachtoffers te ontsnappen, maar worden er nog altijd 85 vastgehouden.

Boko Haram hekelt de invloed van het westerse onderwijs en de westerse invloed op Afrikanen. Alleen de islamitische wetten zouden Nigeria kunnen redden.