Ex-nieuwslezeres boos om drugscontrole

Noraly Beyer vond het vernederend om op Schiphol door de marechaussee te worden meegenomen na een reis naar Suriname. De presentatrice werd klaarblijkelijk aangezien voor een drugsverdachte, vertelt ze aan Novum Nieuws. "Bang was ik niet, maar het voelde wel heel onaangenaam. Het was heel vervelend."

Beyer werd maandag bij een honderdprocentscontrole uit de rij geplukt, waarna ze werd ondervraagd, gefouilleerd en in een wachtruimte werd gezet. "Ik dacht bij mezelf: waar loopt dit op uit?", aldus de oud-presentatrice van de NOS. Na een tijdje wachten kwam er een man bij Beyer, die haar liet weten dat ze was meegenomen omdat ze op Curaçao is geboren en op reis was geweest naar Suriname.

"Ik ga een keer per jaar naar Suriname, dus ik zei: meneer, dat komt zo vaak voor. Hij vertelde me dat drugskoeriers blijkbaar die route vaak volgen. 'Dus ik ben een drugsverdachte?', vroeg ik. Maar zo moest ik het niet zien. Zo ging het een tijdje door en uiteindelijk heb ik het gesprek maar afgekapt."

Beyer besloot dinsdag over de zaak te twitteren omdat ze wil dat mensen weten dat ze aan willekeur zijn overgeleverd. "Je kunt dus als potentiële drugsverdachte worden gezien. Ik vind dat te ver gaan."

Ook is Beyer niet te spreken over het gedrag van de marechaussee. "Je moet beleefd blijven, anders kun je naar Schiphol-Oost", doelt ze op het cellencomplex bij het vliegveld. "Ze waren ook echt gepikeerd dat ik geen ticket bij me had, maar wie heeft er nu nog een ticket? Alles gaat tegenwoordig toch elektronisch?"

De marechaussee geeft geen reactie op individuele gevallen, laat een woordvoerder weten. Wel zegt hij dat de marechaussee in het algemeen afgaat op 'fingerspitzengefühl'.