Twintig gezochte criminelen op Antillen

Op Curaçao, Aruba en Sint Maarten houden zich twintig criminelen schuil die zijn veroordeeld voor een gevangenisstraf van minimaal 120 dagen. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag gezegd tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

De bewindsman was naar de Kamer geroepen door PvdA'er Ahmed Marcouch, die opheldering eiste over een artikel in De Telegraaf van vorige week, waaruit bleek dat de drie eilanden een paradijs zijn voor tientallen voortvluchtige criminelen. Er zouden meer dan dertig criminelen zitten, met het nodige op hun kerfstok.

Marcouch herinnerde Opstelten aan zijn belofte om van 'straat tot straat, van portiek tot portiek en van deur tot deur' te gaan om deze criminelen op te pakken. Het gaat om 'hele zware jongens' die zich schuldig hebben gemaakt aan drugshandel en roofovervallen. De minister moet er alles aan doen om hen alsnog op te pakken.

Opstelten zei dat het om minder criminelen gaat dan de krant meldde. Er zijn 91 vonnissen tegen Antillianen met een celstraf van 120 dagen of meer. "Het Openbaar Ministerie vermoedt dat van hen twintig op de Antillen zitten. Het zouden er ook minder kunnen zijn."

De minister verzekerde Marcouch dat hij 'alles in het werk' zal stellen om deze criminelen terug te halen naar Nederland om ze achter slot en grendel te krijgen. "Het zijn er twintig te veel en we zullen ze vinden."