'Tuchtklacht tegen Moszkowicz heeft nog steeds zin'

Voormalig advocaat Bram Moszkowicz hoort dinsdag van de Raad van Discipline het oordeel over een klacht van Estelle Cruijff over zijn exorbitante tarieven. De ergste straf die de Raad Moszkowicz kan opleggen, is schrapping uit het tableau. Dat is al gebeurd, maar toch heeft de behandeling van de klacht zin, zegt een woordvoerder van de Raad.

Op dit moment kan de Raad Moszkowicz geen extra maatregelen opleggen, maar de behandelde klachten worden wel aan zijn dossier toegevoegd. "Mocht hij ooit weer ingeschreven willen worden bij het tableau, dan komen dit soort zaken weer boven water", zegt de woordvoerder. "Ze spelen mee de beoordeling van eventuele toelating."

In theorie kan Moszkowicz in de toekomst een verzoek doen om weer toegelaten te worden. "Maar als je geschrapt bent door de tuchtrechter, is dat een lastig proces. Je moet laten zien dat je je leven gebeterd hebt", stelt de woordvoerder. "Dat is vaak niet zo waarschijnlijk."

Daarnaast, zegt de woordvoerder, geven ingediende klachten een signaal naar andere advocaten. "Uit de behandelingen van tuchtzaken wordt het voor de beroepsgroep duidelijk wat wel en niet mag. Ze vormen een voorbeeld voor anderen."

Advocaat Nico Meijering diende namens Cruijff de tuchtklacht in tegen Moszkowicz. Moszkowicz stond Cruijff bij toen ze moest getuigen in de zaak tegen Badr Hari. Volgens Meijering kreeg Cruijff een flinke rekening nadat ze van Moszkowicz op hem was overgestapt. Zo zou hij vijfhonderd euro per uur in rekening hebben gebracht en ook 1500 euro aan reiskosten tussen zijn kantoor en het Amstel Hotel, een kilometer verderop, hebben gedeclareerd.

Moszkowicz werd in april vorig jaar uit zijn ambt gezet. Het hof in Den Bosch bevestigde toen een eerdere beslissing daarover van de Raad van Discipline. Moszkowicz nam grote sommen contant geld aan van cliënten zonder dit te melden en miste verplichte bijscholingscursussen. Ook zijn administratie was niet op orde.