Explosieven gevonden bij aanleg nieuw park

Bij de aanleg van een nieuw natuurgebied tussen Arnhem en Nijmegen zijn grote hoeveelheden onontplofte explosieven en munitie aangetroffen. Een gebied ter grootte van achthonderd voetbalvelden is uitgekamd. Volgens het verantwoordelijke projectbureau gaat het om de een na grootste opruimingsactie ooit in Nederland.

De explosieven zijn opgeruimd, omdat ze tijdens graafwerkzaamheden alsnog zouden kunnen ontploffen. Er werden onder meer honderd granaten opgegraven. In het gebied tussen Arnhem en Nijmegen is tijdens de oorlogsjaren 1944 en 1945 zwaar gevochten. De streek bevond zich in de frontlinie toen de Slag om Arnhem in 1944 mislukte.

Het grootste gedeelte van het nieuw aan te leggen landschapspark Lingezegen is nu 'veilig', maar oplettendheid bij nieuwe graafwerkzaamheden is volgens een woordvoerder van projectbureau Park Lingezegen geboden. "Het kan zijn dat we nog meer explosieven vinden."

De zegsman verwacht dat de aanleg van het park door de vondst enige vertraging oploopt. "Omdat het park wordt aangelegd in een gebied waar tijdens de oorlog flink is gevochten, hadden we er rekening mee gehouden dat we materiaal uit de oorlog zouden aantreffen. Maar op sommige plekken valt de hoeveelheid best tegen."

Naast explosieven en munitie werden tijdens eerdere graafwerkzaamheden al de lichamen van twee Engelse soldaten aangetroffen.

Naar aanleiding van de explosievenvondst wordt op 11 februari een informatieavond georganiseerd voor omwonenden van het park.