Biltse bijen bestookt met vuurwerk

Deze week kwam imker Jan Bos na veertien dagen vakantie thuis in De Bilt. Toen hij zijn veertien bijenkasten bezocht kwam hij echter voor een vervelende verrassing te staan: in vier van de kasten waren vuurpijlen geduwd en afgestoken. Mogelijk zijn daarbij veel geelzwarte pluizenbolletjes om het leven gekomen. Dat schrijft het AD vrijdag.

In een vraaggesprek met voornoemde krant stelt de imker dat pas in de lente te zien zal zijn of de Biltse bijen de knallen zullen kunnen navertellen: "Als ik de deksel van de kasten afhaal, gaan ze sowieso dood. Ik zal tot het voorjaar moeten wachten. Je moet ze nu zo min mogelijk storen. Als ik slaap, wil ik ook niet wakker gemaakt worden."

De vuurpijlen waren in de vier openingen van de kasten gestoken, waar de bezige beestjes normaliter door naar binnen en naar buiten vliegen. Jan: "Abnormaal dat mensen zoiets doen. En het gaat al zo slecht met de bijen."

De imker geeft aan dat enkele jaren geleden ook al gepoogd is om de al jaren krimpende bijenpopulatie een handje te helpen met het uitsterven. "Toen waren twee kasten [die naast het KNMI-gebouw stonden] in de sloot gegooid. Hoe verzin je het, hè."

Jan Bos hoopt dat de daders snel in de kraag zullen worden gevat, zodat hij ze kan vragen waarom ze gedaan hebben wat ze deden. Zelf vermoedt de imker dat er sprake is geweest van 'kwajongens.' Het AD spreekt van 'raddraaiers.' FOK! voegt daar 'rapalje' aan toe.

Dank aan het NWS-forum, waar dit bericht als eerste gedeeld werd. Het bronartikel bevat een foto van de 62-jarige Bos bij zijn bijenkasten.