Kwalificatieduels Nederlands elftal naar de NOS

De NOS heeft een belangrijke slag geslagen op het gebied van voetbalrechten. De kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal voor het EK voetbal van 2016 én het WK van 2018 zijn de komende jaren te zien bij de NOS.

De publieke omroep zond voor het laatst kwalificatieduels van Oranje uit in aanloop naar het EK van 1996. Daarna verdwenen de wedstrijden naar de commerciële zenders. De NOS hield wel altijd de uitzendrechten van de eindtoernooien in handen. "De kwalificatietoernooien krijgen een compleet nieuw format. Er gaat veelal in de weekeinden gespeeld worden, in plaats van op vrijdag en dinsdag. Verder krijgt het toernooi een uniforme uitstraling en de toplanden spelen niet langer tegelijk, zodat er iedere speelavond wel een boeiende wedstrijd te zien is. Daarom hebben we behalve de kwalificatieduels van Oranje ook de samenvattingsrechten van alle andere wedstrijden gekocht", aldus algemeen directeur Jan de Jong van de NOS

Sport1 heeft uit de liverechten binnen voor de kwalificatiewedstrijden van de andere landen. Vorige maand werd al duidelijk dat de uitzendrechten van de oefeninterlands van het Nederlands elftal naar FOX gingen. Daarmee komt er een eind aan het Nederlands elftal bij SBS. Sinds 2002 zond de zender wedstrijden van de nationale ploeg uit.