Hoeren: stop gezeik over uitbuiting
Een groep Amsterdamse prostituees is boos over een actie van de organisatie Free a Girl, die de Wallen hebben volgehangen met Loesje-posters met daarop leuzen tegen mensenhandel en gedwongen protitutie. Ze zijn onder de naam Poesje een tegenactie gestart.
Free a Girl, met Froukje de Both als ambassadrice in de gelederen, plakt posters met teksten als 'Was dat een knipoog of een noodkreet' en 'Niet alles wat je in de etalage ziet is koopwaar'. De organisatie schat dat 60 tot 70 procent van de vrouwen niet vrijwillig achter de ramen zit.
Volgens Mariska Majoor van het Prostitutie Informatie Centrum en een van de initiatiefneemsters van de tegenactie, is de campagne van Free a Girl stigmatiserend. Die organisatie heeft net als iedereen recht op hun mening, vindt ze. "Ik word echter wel gillend gek van het eeuwige gezeur en gezeik over zielige meisjes en uitbuiting", zegt Majoor tegen AT5. De belangenbehartigster ontkent niet dat er misstanden en uitbuiting plaatshebben, maar 'continu dat beeld opdringen' helpt volgens haar niet, integendeel.
De vrouwen van Poesje, die zich overigens liever sekswerker noemen, hebben in het kader van hun tegenactie verschillende posters in de rosse buurt opgehangen. Daarop staan leuzen als 'Mag ik zelf beslissen wat ik doe?' en 'My body is my business'.
De door Free a Girl genoemde 60 tot 70 procent onvrijwilligheid vormt een van de motivaties achter het door Lodewijk Asscher als wethouder ingezette Project 1012, om de wallen 'op te schonen' door het aantal prostitutieramen te verminderen. Dit percentage werd een aantal jaar geleden als schatting in een politierapport genoemd. Er is echter kritiek op die schatting, onder meer omdat de definitie van 'onvrijwillig' veel te ruim zou zijn. Zo zou prostituee zijn vanwege geldgebrek ook als een vorm van dwang zijn aangemerkt.