Ravage Filipijnen enorm
De tyfoon Haiyan heeft in de Filipijnen duizenden levens geëist. Alleen al in de stad Tacloban zijn volgens de autoriteiten tienduizend mensen omgekomen. Talloze anderen raakten gewond. De regering overweegt de staat van beleg uit te roepen om het groeiende aantal plunderaars te kunnen aanpakken dat het reddingswerk hindert.
De tyfoon ging vrijdag in de Filipijnen aan land, maar pas zondag kon de eerste schade worden opgenomen. Dode lichamen hingen nog her en der aan doodse bomen en lagen als lappenpoppen neergekwakt tussen weggevaagde huizen. Berooide overlevenden zijn aan het plunderen geslagen. Ze trekken langs winkelcentra, supermarkten en benzinestations op zoek naar wat voedsel, water of brandstof.
In Tacloban, de tweehonderdduizend inwoners grote provinciehoofdstad van het zwaar getroffen eiland Leyte, 'zagen we tal van lijken langs de kant van de weg', zei overlevende Mila Ward zondag. Op weg naar het vliegveld van de stad, vanwaar ze met een legervliegtuig naar Manilla hoopte te kunnen reizen, passeerde de 53-jarige Australische van Filipijnse afkomst 'ruimschoots meer dan honderd doden'. ''Ze waren afgedekt met wat maar voorhanden leek: zeil, golfplaten, karton.''
Leyte is een van de zes Filipijnse eilanden die het het zwaarst te verduren hadden. De meeste doden zijn gevallen door verdrinking en ingestorte gebouwen.
Op het buureiland Samar vielen volgens de rampenbestrijdingsdienst zeker driehonderd doden. Tweeduizend mensen worden daar nog vermist. Uit andere delen van Leyte en van druppelen nog voortdurend onheilstijdingen binnen over de honderden, zo niet duizenden doden die daar te betreuren zijn.
Nog niet alle plaatsen op Samar en Leyte zijn te bereiken. De tyfoon heeft veel wegen verwoest, de stroomvoorziening platgelegd en telefoonverbindingen verbroken. Het kan daardoor nog dagen duren voor duidelijk is hoeveel slachtoffers Haiyan heeft gemaakt.
Haiyan ging vrijdag aan land in Guiuan, in de provincie Oost-Samar. Het was een van de zwaarste tyfonen ooit. Met een windsnelheid van 235 kilometer per uur en windstoten tot 275 kilometer per uur raasde de storm over de archipel. Het gevaar kwam zowel vanuit de lucht als van zee: Haiyan zweepte de oceaan op tot een stormvloed van zes meter hoog.
De inwoners van de regelmatig door tyfonen bezochte Filipijnen kijken niet meer op van een storm, maar Haiyan leek te lachen om iedere voorzorgsmaatregel. Achthonderdduizend mensen waren geëvacueerd voor de reuzentyfoon aan land ging, maar de gevarenzone bleek veel groter. Ongeveer vier miljoen mensen zouden in totaal door de storm zijn getroffen. De voorheen dodelijkste tyfoon uit de Filipijnse geschiedenis, Thelma, eiste in 1991 ruim vijfduizend levens.
Reddingsdiensten hielden vooraf al rekening met een monsterklus, en spoedig na het passeren van de storm kwam een grootscheepse hulpoperatie op gang. Maar de hulpdiensten worden gehinderd door plunderaars. Die belagen vrachtwagens vol voedsel en andere hulpgoederen die van de zuidelijke havenstad Davao op weg zijn naar Tacloban.
President Benigno Aquino III liet zondag weten dat hij erover denkt in Tacloban de staat van beleg uit te roepen. Het stadsbestuur heeft om die maatregel gevraagd. Een avondklok, vaste voedselprijzen en rantsoenering, de oprichting van controleposten en meer blauw op straat moeten verdere plunderingen voorkomen en de orde en rust waarborgen. Honderden politieagenten zijn al naar Tacloban gedirigeerd om winkels en tankstations te bewaken.
De Filipijnse regering heeft hulp aangeboden gekregen van de Europese Unie en de Verenigde Staten. Ook de Verenigde Naties kondigden steun aan. De paus betrachtte met tienduizenden gelovigen in het Vaticaan een ogenblik stilte en bad voor de slachtoffers in de getroffen archipel.
De tyfoon is inmiddels afgezwakt en zet nu koers naar Noord-Vietnam. Daar wordt de storm zondagnacht of maandagochtend vroeg verwacht.
Fijn zeg komt het allemaal toch nog goed daar
We moeten ze direct helpen en een luchtbrug aanleggen.
Tot die tijd....
En dat terwijl ze toch 'alle macht op aarde' zouden hebben.
God wil het, en daarna moeten we tot hem bidden voor hulp. Uhuh.
De realiteit: de Filipijnen zijn naar de klote geholpen door deze storm, en de mensen moeten het allemaal zelf opruimen. God komt er niet aan te pas.
Maar goed, morele steun is altijd handig om te hebben.
En dat zeg ik als niet gelovige
En ik vind het maar een zwak excuus van God.
Wel zeggen dat je alles gemaakt hebt en alle macht hebt, maar vervolgens toch enigszins passief toekijken hoe alles kapot gaat.
Om vervolgens de mens er de schuld van te geven, met een evenzo zwak excuus.
If you do everything right, people think you haven't done anything at all.
En die quote is zo waar als wat. Niet alleen voor geloof, maar het speelt wel een grote rol.
Mensen geloven JUIST omdat hen ellende overkomt. Zodra mensen het beter krijgen valt de wil om te geloven weg. Hoe slechter mensen het hebben, hoe dieper ze geloven. Das altijd al zo geweest, al 2000+ jaar.
Maar als God 'niet zomaar dingen laat gebeuren' waarom zou je dan bidden? God wil blijkbaar dat al die slachtoffers daar zijn. En dat we moeten helpen. Want we moeten goed zijn voor elkaar.
En dan is de cirkel weer rond. Niet bidden, want het was toch Gods wil, maar gewoon gaan helpen.
Dat is de hele reden van bidden.
En die wetten maakt de mens zelf onderling, daar is god niet voor nodig.
Voor velen is het wel nodig dat er goddelijke wetten zijn. Ik denk dat de wereld grimmiger was geweest als veel men zich niet aan de goddelijke regels zou houden. Jij vind dat het niet nodig is, anderen weer wel.
Wetten en regels die voor een betere samenleving zorgen kunnen de mensen prima zelf maken.
Ik neem IJsland altijd weer als voorbeeld dat laat zien hoe het ook kan.
Maar goed, iedereen mag geloven waarin ze willen, zolang ze het maar niet aan mij opdringen.
Religie, geografie (zie bijv. deze storm), en kolonisatie door de verkeerde combinatie landen hebben dit land op een achterstand gezet en gehouden.
Daarnaast wordt de Filipijnen trouwens beschouwd als een van de twee opkomende markten in Azie. S&P, Moody en Fitch zetten het land alle drie boven Indonesie (de andere opkomende markt). Hun economie trekt sterk aan en dat doen ze zonder veel op toerisme te leunen zoals de Indo-Chinese landen.
Het liberaler worden van de mensen en het minder afhankelijk zijn van de oude overheersers lijkt het land economisch sterker te maken. Dit zijn sterke indicaties dat de achterstand dus niet aan hun mentaliteit ligt maar eerder aan de eerder genoemde zaken (religie, falende kolonisten en geografie).
Iemand die honger heeft - en alles dat hij had is weggewaaid - kun je eigenlijk niet kwalijk nemen als die op zoek naar eten en drinken gaat en dat neemt wat hij pakken kan.
Vrouwen trokken weg en de achterblijvende mannen importeren Filippijnse vrouwen. Qua mentaliteit schijnen ze best overeen te komen.
Gemoedelijk, conversatief-liberaal, eilandbewoners. Past prima samen vooralsnog.
Wat dat betreft (vergelijking met een Noords eilandvolk) vind ik het een pluspunt voor de Filippijnen. Zeker geen achterlijk volk. Anders, maar zeker niet achterlijk.
Ook uit jouw verhaal blijkt dat het land niet achterlijk is, maar alleen maar de pech heeft achtergehouden te zijn.
Was vorige week op de Filipijnen in de provincie om de familie van mijn vriendin te ontmoeten. Desondanks dat het land op sommige dingen achter loopt is er daadwerkelijk ontwikkeling zichbaar, en dat is schitterend om te zien.
Heb dure huizen in verpaurde wijken zien staan, grote luxe winkelcentra waar toch flink gewinkelt werd, en met name de jonge bevolking is goed engels sprekend. Wat mij erg verraste was toen ik, eigenlijk uit verveling, in een een winkelcentrum een brillenwinkel in liep om naar een zonnebril te kijken, er een Dokter met een PhD in die winkel stond om mijn ogen op te meten (Terwijl in Singapore de laatste keer mijn ogen door een amateur waren opgemeten). Heb er uiteindelijk binnen 2 uur een zonnebril op sterkte laten maken voor een belachelijk laag bedrag.
De Filipijnen heeft economisch een flinke klap gehad onder het communistische Marcos regime, maar heeft sindsdien gekozen voor een langzame economische groei in tegenstelling tot veel aziatische landen die sterk inzetten op snelle (maar ook risicovolle) economische groei. Dus langzaam word het beter voor iedereen, maar wat mensen nogal eens vergeten is dat je in een land zo groot als de Filipijnen niet alles in een keer kan verbeteren.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken