Google Glass maakt operatiedebuut bij AMC

Een chirurg van het AMC in Amsterdam opereert maandag voor het eerst met de hightech bril van Google. Met de ingebouwde camera en microfoon kan de arts contact hebben met een collega-chirurg. Het ingebouwde beeldscherm moet cruciale informatie bieden over de patiënt. Dat heeft het AMC vrijdag bekendgemaakt.

De operatie wordt uitgevoerd door chirurg Marlies Schijven. "Als het goed gaat met de patiënt hoef ik niks te weten over de hartslag en bloeddruk. Ik moet er juist op gewezen worden wanneer het stoplicht als het ware op oranje springt", zei zij in een verklaring over een signalerende functie van Google Glass.

Schijven stelt dat 'de veiligheid van de patiënt vooropstaat'. Het experiment met de hightech bril wordt direct gestaakt als Schijven het gebruik van de bril als hinderlijk ervaart.

De beelden van de operatie en de gesprekken tussen de chirurgen worden tijdens het Games of Health Europe congres in Amsterdam live uitgezonden. Daarbij komt de patiënt, die toestemming heeft gegeven voor de besloten uitzending, niet herkenbaar in beeld.

Begin deze maand maakte Philips al bekend proeven te hebben gedaan waarbij een Google Glass was aangesloten op patiëntbewakingsapparaten. Een speciale app voor de bril gaf belangrijke informatie over de patiënt door naar de opererende chirurg. Bij deze tests werden echter geen echte patiënten gebruikt.