Nederland waarschijnlijk geen groepshoofd op WK

Nederland is geen groepshoofd op het WK voetbal van volgend jaar in Brazilië. Door een 2-1 overwinning van Colombia op Paraguay staat Oranje donderdag niet hoog genoeg op de wereldranglijst van de FIFA. Eerder pakten ook resultaten van Zwitserland en Italië al in het nadeel van Nederland uit.

Met Spanje, Argentinië, Duitsland, Zwitserland, Colombia, België en gastland Brazilië zijn nu zeven van de acht groepshoofden bekend. Uruguay kan zich daar bijvoegen, maar dan moet wel in een play-off worden afgerekend met Jordanië. Lukt dat niet, dan wordt Italië waarschijnlijk het achtste groepshoofd.

Nederland kon zichzelf dinsdag weinig verwijten. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal won met 2-0 van Turkije, maar de 1136 punten op de FIFA-ranglijst zijn waarschijnlijk net niet toereikend om op 6 december bij de loting in pot 1 te belanden. Mocht Uruguay zich niet plaatsen, dan wordt gekeken naar de FIFA-ranglijst, waarbij zowel Italië als Nederland 1136 punten hebben. De vorige maal stond Italië vanwege een afrondingsverschil boven Nederland. Morgen wordt bekend of dat ditmaal opnieuw zo is.