Invallen in huizen Moslimbroederschap Egypte

De Egyptische autoriteiten hebben zondag invallen gedaan in diverse huizen van leden van de Moslimbroederschap. Waarschijnlijk proberen de autoriteiten daarmee protestmarsen die voor zondag gepland staan te verstoren. In totaal werden in verschillende steden zeker driehonderd mensen opgepakt.

De Moslimbroederschap in Alexandrië schreef op haar website dat veiligheidstroepen 34 huizen hebben doorzocht. In totaal werden zeven mensen opgepakt. Een van de mensen op wie de autoriteiten het voorzien hebben is Medhat el-Haddad, de broer van Essam el-Heddad, een naaste medewerker van de afgezette president Mohammed Morsi.

In en rond Assiut, ruim driehonderd kilometer ten zuiden van Caïro, werden 163 Moslimbroeders in de kraag gevat. Zij worden onder andere verdacht van het aanzetten tot geweld en het organiseren van aanslagen op politiebureaus en kerken. In de stad Suez werden negen mensen gearresteerd. Zij hebben aanslagen op legervoertuigen gefilmd, kerken in brand gestoken en winkels van christenen aangevallen, aldus de autoriteiten. In Luxor werden meer dan twintig leden van de Broederschap opgepakt.

De Moslimbroederschap krijgt in toenemende mate kritiek op het geweld in Egypte. Sheik Ahmed el-Tayeb, leider van de Al-Azhar-moskee, drong er in een audioboodschap bij de leden van de Broederschap op aan het geweld te staken. "De geweldstonelen geven jullie geen enkel recht en het bloedvergieten noch de chaos die zich uitbreidt over het land geeft jullie enige legitimiteit."