Gouverneur Texas tekent strenge abortuswet

De gouverneur van de Amerikaanse staat Texas heeft donderdag een strenge nieuwe abortuswet ondertekend. Door de nieuwe wet zullen de meeste abortusklinieken in de staat waarschijnlijk hun deuren moeten sluiten.

De nieuwe wet verbiedt abortussen na de twintigste week van de zwangerschap. Daarnaast moet onder meer een arts aanwezig zijn als een vrouw medicijnen krijgt die een abortus opwekken en moeten artsen die in abortusklinieken werken ook patiënten kunnen laten opnemen in een ziekenhuis binnen een straal van zo'n vijftig kilometer. Slechts vijf van de 42 abortusklinieken in Texas voldoen aan de nieuwe regels.

De wet werd enkele weken geleden nog de pas afgesneden door een Democratische senator in de staat, Wendy Davis. Door elf uur lang aan het woord te blijven tijdens het debat over de wet - een zogenoemde filibuster - konden de Republikeinen die de wet steunen niet op tijd stemmen. Uiteindelijk riep gouverneur Rick Perry het staatscongres een week later nogmaals bijeen, waarna de wet eenvoudig werd aangenomen. De Republikeinen hebben een ruime meerderheid in het Texaanse congres.