Hennis sluit politietrainingsmissie Kunduz af

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert heeft maandag in Kunduz het officiële startsein gegeven voor het afbouwen van de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie. Ze woonde samen met commandant der strijdkrachten Tom Middendorp de afsluitende ceremonie bij, meldt het ministerie maandag.

Hennis prees de Nederlandse mannen vrouwen die zich in de afgelopen jaren hebben ingezet voor de missie. "Dankzij de inspanningen van u en uw voorgangers laat Nederland een tastbare erfenis achter in heel Afghanistan, dat is iets om oprecht trots op zijn", zei ze. De minister en Middendorp bezochten tevens een uitreiking van certificaten aan Afghaanse politieagenten.

Met het strijken van de Nederlandse vlag in Kunduz nemen de Afghanen nu de veiligheids- en opleidingstaken over. De Nederlandse F-16's blijven nog in tot medio 2014 ter bescherming van de internationale troepenmacht. Ook blijft Nederland tot 2017 nog actief in de ondersteuning van het opbouwen van een rechtstaat.

Nederlandse militairen zijn sinds 2002 actief betrokken geweest bij de handhaving van veiligheid in Afghanistan. Sinds 2011 zijn de Nederlanders samen met de Duitsers actief in Kunduz. Van de vijfhonderd Nederlanders die nu in Afghanistan zijn, keren er driehonderd terug.