Coffeeshops willen snel oordeel over sluiting

Coffeeshops in Maastricht willen dat de procedure rond het sluiten van de zaken versneld wordt gevoerd. Daarom gaan ze burgemeester van Maastricht vragen samen te besluiten bepaalde onderdelen van die procedure over te slaan, zegt voorzitter van de Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) Marc Josemans woensdag.

Volgens Josemans zijn alle partijen erbij gebaat dat er snel duidelijkheid komt. Coffeeshops in Maastricht verkopen sinds 5 mei weer wiet aan drugstoeristen. De shops besloten daartoe naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank over de sluiting van coffeeshop Easy Going vorig jaar. Hoes had volgens de rechter de zaak niet mogen sluiten omdat hij niet goed kon onderbouwen waarom dat nodig was.

Sinds 5 mei heeft de politie al verschillende invallen in coffeeshops gedaan. De gemeente liet vervolgens weten van plan te zijn enkele coffeeshops voor een bepaalde tijd te sluiten vanwege het overtreden van het zogenoemde ingezetenencriterium.

Josemans denkt dat onder meer de bezwaarschriftprocedure en de procedure rond een voorlopige voorziening kan worden overgeslagen bij de poging van de gemeente de deuren van de coffeeshops te sluiten. "Ik ben geen jurist, maar ik verwacht niet dat het overslaan van bepaalde onderdelen van de procedure voor problemen gaat zorgen. Dat is een methode die vaker wordt gebruikt bij dit soort gevallen."

De coffeeshops gaan donderdag om tafel met Hoes. Dan hoopt Josemans overeenstemming te bereiken over de versnelde afdoening.