Chimpansees en gorilla's in verdrukking door handel

Door de illegale handel in wilde dieren, waar miljarden in omgaan, dreigen de grote mensapen uit te sterven. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties. Chimpansees, orang-oetans, gorilla's en bonobo's verdwijnen in schrikbarend tempo uit het wild, omdat mensen bereid zijn veel geld neer te leggen voor deze exotische dieren.

In de periode 2004 tot en met 2011 zijn meer dan 22.000 mensapen verhandeld, dat komt neer op een gemiddelde van ruim drieduizend per jaar. In meer dan de helft van de gevallen gaat het om chimpansees, aldus de VN.

"Deze grote mensapen zijn een belangrijk deel van onze natuurlijke erfenis. Maar, zoals met alles van waarde, worden ze door de mens gebruikt om winst te maken en de illegale handel in de diersoorten vormt een ernstige bedreiging voor hun bestaan", aldus Henri Djombo, een Congolese minister.

De meeste mensapen worden door stropers gevangen in Centraal- en West-Afrika door smokkelaars die de dieren per vrachtvliegtuig naar het Midden-Oosten en Azië vervoeren. Vooral in China, Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Libanon zijn de dieren in trek. Vanwege corruptie en een politiemacht die ernstig tekort schiet worden smokkelaars zelden gearresteerd. In totaal werden tussen 2005 en 2011 maar 27 mensen in Azië en Afrika opgepakt voor deze illegale handel.