'Politie blunderde in moordzaak Ina Post'

De politie heeft een belangrijke steek laten vallen in het moordonderzoek dat leidde tot de veroordeling van bejaardenverzorgster Ina Post. Het rechercheteam heeft een potentiële verdachte laten lopen. Dat meldt zondag het televisieprogramma Brandpunt, dat tot nu toe onbekend gebleven politiejournaals over de zaak inzag.

Ina Post werd in 1987 na een bekentenis veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf vanwege de moord op een 89-jarige vrouw in Leidschendam. Ze werd in 2010 na een herzieningszaak vrijgesproken. Post had verklaard dat ze de vrouw, bij wie ze regelmatig werkte, in 1986 had gewurgd en cheques van haar had verzilverd, maar trok deze bekentenis later in. Het gerechtshof in Den Bosch oordeelde in 2010 dat sprake was van een gerechtelijke dwaling.

De Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken die had aangedrongen op de herziening, had geen toegang tot de politielogboeken. Volgens de politie waren ze namelijk vernietigd, meldt het KRO-programma. Uit de politiejournaals blijkt dat de politie na de bekentenis van Post op het spoor werd gebracht van een huishoudelijke hulp die ook bij de vermoorde vrouw had gewerkt, maar daarnaast bij een tweede overleden bejaarde dame over de vloer kwam.

Die vrouw was in 1984 onder verdachte omstandigheden levenloos aangetroffen in hetzelfde bejaardencomplex, Duivenvoorde. Ook bij haar waren kascheques gestolen en verzilverd. De handschriften op de gestolen cheques vertonen een frappante overeenkomst, zo is volgens Brandpunt te lezen in de politiejournaals. Dit zou erop kunnen wijzen dat het om dezelfde dader ging, maar er niet is doorgerechercheerd.

De familie van deze overleden vrouw is geschokt door de nieuwe informatie. Haar kleinzoon zegt dat de dood van zijn oma nooit serieus is onderzocht. Zijn familieleden betreuren het dat ze geen sectie op het lichaam hebben laten verrichten na haar overlijden. Ondanks de verdachte omstandigheden van haar dood en de twijfels bij politie en schouwarts werd toch een natuurlijke doodsoorzaak afgegeven, aldus Brandpunt, dat zondagavond wordt uitgezonden.