RIVM wil kinkhoestprik hoogzwangere

Vaccinatie van hoogzwangere vrouwen lijkt de beste manier om kinkhoest bij pasgeboren baby's te voorkomen. Op dit moment is dat in Nederland echter nog niet mogelijk, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu donderdag na onderzoek.

Kinkhoest bij heel jonge kinderen leidt jaarlijks tot vijftig tot honderd ziekenhuisopnamen en in een enkel geval zelfs tot overlijden. Pasgeboren baby's zijn zelf nog onvoldoende beschermd tegen kinkhoest.

De onderzoekers keken voor hun studie naar verschillende vaccinatiescenario's. Zo onderzochten ze onder meer een vroegere vaccinatie van de zuigeling vlak na de geboorte of een vaccinatie van de moeder op het einde van de zwangerschap. Ook is gekeken naar de mogelijkheid om de ouders vlak na de geboorte in te enten en naar een vaccinatie voor mensen die via hun werk in contact komen met baby's. Een extra vaccinatie voor kinderen en volwassenen behoorde eveneens tot de scenario's.

Het onderzoek wees uit dat het vaccineren van vrouwen op het einde van de zwangerschap de meest haalbare en doelgerichte benadering is om ziekte en sterfte door kinkhoest bij pasgeboren baby's te voorkomen. Op dit moment is het kinkhoestvaccin in Nederland nog niet geregistreerd voor gebruik tijdens de zwangerschap.

Sinds 1995 is er ondanks de vaccinatie tegen kinkhoest in het rijksvaccinatieprogramma sprake van een toename van het aantal gevallen van kinkhoest. Vooral bij heel jonge kinderen en bij kinderen van 6 tot 19 jaar is sprake van een fikse toename. Ook bij volwassenen komt echter steeds vaker kinkhoest voor. Meestal zijn zij de bron van besmetting voor de zuigelingen.

Niet alleen in Nederland is overigens sprake van een toename van kinkhoest. In veel andere landen is dezelfde ontwikkeling te zien.