'Kindermisbruik gebruikelijk in India'

Het lukt de Indiase regering niet het wijdverspreide seksueel misbruik van kinderen op vooral scholen en in de kinderopvang te beteugelen. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch donderdag gezegd.

Volgens het rapport van HRW is seksueel misbruik van kinderen verontrustend gebruikelijk en doet de regering veel te weinig om kinderen te beschermen en slachtoffers te behandelen. Ook worden inspecties van publieke kinderopvanginstellingen niet goed uitgevoerd. Vaak worden kinderen door medewerkers van de opvanginstellingen misbruikt.

HRW roept in het rapport op tot een strikte handhaving van de wet en een beter toezicht op kinderopvanginstellingen. Ook moet de politie beter omgaan met slachtoffers.

Er zijn geen eenduidige gegevens over het aantal kinderen dat in India wordt misbruikt, wat met name komt omdat er zo weinig aangifte wordt gedaan. Aangifte doen is lastig, want vaak weigert de politie te erkennen dat verkrachting of incest heeft plaatsgehad of wordt aangedrongen op een schikking met de dader. Veroordelingen komen zelden voor en rechtszaken slepen zich soms jaren zo niet decennia voort.