VVD gehalveerd in peiling
De VVD krijgt in de peilingen opnieuw een dreun. In de peiling van TNS Nipo wordt de partij van Mark Rutte nagenoeg gehalveerd. De liberalen houden dinsdag nog 21 zetels over van de 41 die er bij de verkiezingen werden veroverd. Ook de PvdA levert zetels in, maar blijft met 33 stuks ruimschoots de grootste. Op 12 september kreeg de partij van Diederik Samsom er 38.
In een peiling van Maurice de Hond die zaterdag werd gepubliceerd, viel de VVD in een week tijd ook al terug van 38 naar 27 zetels. De Hond sprak toen van een recordverlies. Het verlies heeft te maken met de golf van negatieve publiciteit die de partij van Mark Rutte vorige week over zich heen kreeg, nadat bekend werd dat de VVD heeft ingestemd met inkomensafhankelijke zorgpremies.
Uit het onderzoek van TNS Nipo blijkt dat ook de Nederlanders overwegend negatief tegenover het plan staan: een derde vindt het een goed idee om de zorgpremies inkomensafhankelijk te maken. Een grotere groep, 43 procent, vindt van niet. Ongeveer een vijfde vindt het een goede noch een slechte zaak.
De VVD-achterban vindt verder dat Rutte slecht heeft onderhandeld: 85 procent vindt dat de PvdA genoeg heeft binnengehaald bij de onderhandelingen, terwijl slechts 27 procent vindt dat de VVD genoeg heeft binnengehaald. Van de PvdA'ers vindt 63 procent dat de eigen partij voldoende heeft binnengehaald.
Nog maar 45 procent van de Nederlanders die op 12 september VVD hebben gestemd, zou dat nu weer zouden doen. De liberalen raken stemmen kwijt op rechts (CDA, D66 en PVV) en ook aan 50Plus. Een aanzienlijk deel van de achterban (zeventien procent) laat weten het nu even 'niet meer te weten'.
Voor het CDA (van dertien naar zeventien), SP (van vijftien naar 21), PVV (van vijftien naar twintig), D66 (van twaalf naar zeventien) en 50Plus (van twee naar acht) is er daardoor forse winst. Ook de SGP pakt een zetel en komt op vier uit. Verlies is er voor de ChristenUnie (van vijf naar vier) en GroenLinks (van vier naar drie). De Partij voor de Dieren blijft op twee zetels staan.
Het nieuwe kabinet dat maandag werd beëdigd, geniet niet veel vertrouwen onder de bevolking. Dertig procent heeft veel vertrouwen in het tweede kabinet-Rutte, bijna zestig procent juist weinig. Dat is overigens iets minder dan bij het aantreden van het eerste kabinet-Rutte, dat gedoogsteun kreeg van de PVV. Toen had 63 procent er geen vertrouwen in.