Oktoberfest in MŁnchen begonnen

Met het aanslaan van het eerste vat door burgemeester Christian Ude is zaterdag het traditionele Oktoberfest in München begonnen. Tijdens het zestien dagen durende drinkgelag verwacht de Zuid-Duitse stad zes miljoen bezoekers uit de hele wereld.

Met de vertrouwde woorden 'O'zapft is' ('Het is getapt') luidde de burgemeester het Oktoberfest in. Vorig jaar goten de bezoekers bijna acht miljoen liter bier door hun keelgat. Een literpul, of Maß in het Duits, kost dit jaar negen euro vijftig.

Tweehonderd jaar geleden begon het volksfestijn als een uit de hand gelopen bruiloftsfeest. De Beierse kroonprins Lodewijk vierde zijn huwelijk met Theresia van Saksen-Hildburghausen met een groot openbaar feest dat zo'n succes bleek dat het jaarlijks terugkeerde - en inmiddels wereldwijd bekend is als het 'Oktoberfest'.

De bruid gaf haar naam aan het festivalterrein, Theresienwiese. Tegenwoordig komen er ieder jaar miljoenen bezoekers bijeen om, omringd door mensen in Beierse klederdracht en onder begeleiding van dweilorkesten, grote pullen bier te legen.

Hoewel de kern van het feest niet veranderd is - nog steeds brengen in Dirndl geklede meisjes schuimende literpullen rond - is het Oktoberfest in de loop der jaren van een lokaal festival uitgegroeid tot een gigantisch internationaal evenement met tientallen biertenten, waarin soms tienduizenden uitgelaten, zingende feestvierders zich tegelijkertijd een stuk in de kraag drinken.