Winsemius: VVD moet hypotheekrenteaftrek opgeven

Voormalig VVD-minister Pieter Winsemius zei vandaag in Buitenhof dat de VVD haar belofte de hypotheekrenteaftrek te behouden, moet laten varen. "Ieder kabinet dat wordt geformeerd zonder de VVD zou het afschaffen, daarom kun je er beter zelf bij zijn."

Bij het vormen van een coalitie met de PvdA zullen beide partijen volgens hem offers moeten brengen. Volgens Winsemius is de hypotheekrenteaftrek een voor de hand liggend offer. Van hem is al langer bekend dat hij geen voorstander van de aftrek is. 

VVD-prominent Annemarie Jorritsma gelooft dat de formatie waarschijnlijk lang gaat duren. Dit verkondigde ze bij Eva Jinek op Zondag. Winsemius is het hiermee oneens. "Als ze gaan onderhandelen tot in zulke materloze details dat er juristen aan tafel moeten komen, dan kun je zeer lang bezig zijn. Maar als ze elkaar durven te vertrouwen kan het een stuk sneller."

Er zou volgens hem een akkoord op hoofdpunten gemaakt moeten worden. "Als er dan iets gebeurt dat je niet hebt voorzien, moet je elkaar de hand kunnen geven." De VVD en PvdA liggen volgens Winsemius niet mijlenver uit elkaar. Het verschil tussen beide partijen zou zijns inziens vooral zitten in het tempo waarmee ze bepaalde zaken aan willen pakken.