'Copyright schaadt bedrijfsleven'

Terwijl consumenten al jaren tegen restrictieve DRM, achterlijk hoge 'schadevergoedingen' en fascistoïde praktijken van belangengroepen aanhikken, blijkt copyrightwetgeving ook voor het bedrijfsleven negatief uit te pakken. In plaats van ondernemers te beschermen, schaadt het ze door innovatie te hinderen.

Michael Carrier van Rutgers-Camden University kwam tot deze conclusie na gesprekken met meer dan dertig platenbonzen en durfkapitalisten. "Vele vernieuwers die werken aan revolutionaire technologieën en vele durfkapitalisten zeiden me dat copyrightwetten innovatie in de muziekindustrie kwaad hebben gedaan".

Verder stelt hij: "Er is niet genoeg aandacht voor de effecten die copyrightwetten hebben op innovatie. Wetten als SOPA en PIPA zijn voorbeelden van copyrighthouders die de wet proberen uit te breiden voor eigen voordeel, ten nadele van alle anderen."

De discussie over de billijkheid van copyright en copyrightwetten is de afgelopen jaren aangewakkerd. Nadat in de VS copyrightwetten SOPA en PIPA werden verworpen na hevige protesten, werd ook het internationale copyrightverdrag ACTA in de ijskast gezet. Toch hebben belangengroepen als Brein in Nederland en SABAM in België hun strijd kunnen opvoeren, mede door controversiële uitspraken van rechters.