Bonaire sust dreiging rellen

Volgens het bestuurscollege van Bonaire dreigen er geen rellen op het eiland. De bestuurders reageren hiermee op een groep bezorgde Bonairianen die hun onlangs een petitie aanbood waarin stond dat ontevredenheid over de politieke en financiële situatie van het eiland tot rellen onder de bevolking zou kunnen leiden.

Gedeputeerde op Bonaire Burney el Hage benadrukt dinsdag dat 'geen sprake is van uitingen van maatschappelijke onrust of vormen van protest die ook maar als een begin van enige dreiging voor de openbare orde kunnen worden uitgelegd'. Volgens hem gaat het debat onder de politiek geëngageerden op het eiland er 'soms levendig aan toe'.

Bestuurders op Bonaire geven in de brief wel toe dat het aanpakken van de armoede de afgelopen anderhalf jaar niet gelukt is. Een nieuw belastingstelsel en de invoering van de dollar worden hiervoor als oorzaak genoemd.

Het eilandbestuur doet een verkapt appèl op meer geld uit Den Haag. Het bestuur kan zijn zorgplicht voor zijn ruim vijftienduizend burgers niet nakomen, omdat de rijksbijdrage daarvoor 'enige tientallen procenten te laag' zou zijn.

In de onlangs aangeboden petitie klaagde de Actiegroep Bezorgde Bonairianen over gestegen prijzen, armoede en de slechte relatie tussen Bonaire en het Nederlandse bestuur. Ondanks deze uiting van ontevredenheid verzekert het eilandbestuur dat een meerderheid van de bevolking vindt dat er al veel verbeterd is sinds Bonaire in oktober 2010 een speciale gemeente van Nederland werd.