Senaat wil visie hypotheekrenteaftrek van kabinet

De Eerste Kamer wil dat staatssecretaris Frans Weekers van Financiën snel met de kabinetsvisie op de hypotheekrenteaftrek komt. De senatoren willen voor het zomerreces met hem in debat, en vinden verder uitstel geen optie meer.

Weekers (VVD) zou aanvankelijk half maart met het stuk komen, dat de visie van de regering moet geven op de toekomstbestendigheid van de hypotheekrenteaftrek. Toen hij die datum niet haalde, beloofde de bewindsman het voor de zomer af te hebben. Met het oog op Prinsjesdag willen de Eerste Kamerleden de visie nu uiterlijk 4 mei hebben. De senatoren zijn namelijk van 12 juli tot en met 10 september met zomerreces, en Prinsjesdag is op 11 september.

Blijkbaar wordt er dus nogal wat voorbereidingstijd voor het debat gevraagd, vermoedelijk omdat de hypotheekrenteaftrek al jaren een hete aardappel in politiek Den Haag is. Het ligt voor de hand dat het ook onderwerp van discussie is in de gesprekken tussen VVD, CDA en PVV over een nieuwe bezuinigingsronde.

Tijdens de verkiezingen en de formatie heeft de VVD steeds gezegd niet aan de aftrek te zullen tornen. Veel economen noemen het huidige systeem echter onhoudbaar en pleiten voor geleidelijke afbouw. Premier Rutte noemde de aftrek evenwel recentelijk nog een 'correctiemechanisme' voor het belastingstelsel.