Ordetroepen beschieten rouwstoet Damascus

Syrische ordetroepen hebben zaterdag in Damascus met scherp geschoten op duizenden mensen die deelnamen aan een rouwstoet die in een betoging verkeerde. Volgens activisten is zeker een dode gevallen.

De demonstratie begon als laatste eerbetoon aan drie betogers die vrijdag door veiligheidstroepen waren gedood. De betoging, die volgens activisten vijftienduizend deelnemers telde, was een van de grootste in de Syrische hoofdstad sinds de opstand tegen het bewind van president Bashar Assad elf maanden geleden begon.

Verscheidene demonstranten zijn gewond geraakt. Volgens het Britse Observatorium voor de Mensenrechten joegen ordetroepen de menigte uiteen, deden ze tal van invallen en verrichten ze een reeks arrestaties.

De nieuwe uitbarsting van geweld vond plaats tijdens het bezoek van de Chinese onderminister van buitenlandse zaken aan Syrië. Zhai Jun riep in Damascus alle partijen op onmiddellijk een einde te maken aan het bloedvergieten. China loopt spitsroeden om de wereldwijde verontwaardiging tot bedaren te brengen over het stokje dat Beijing onlangs in de VN-Veiligheidsraad stak voor een Syrië-resolutie.

Zhai Jun sprak na afloop van een onderhoud met Assad China's steun uit voor het referendum over de grondwet dat de Syrische president heeft aangekondigd. Jun zei te hopen dat de autoriteiten de orde in het land spoedig weten te herstellen.