Nederlander ontvoerd in de Filipijnen

Een Nederlandse en een Zwitserse toerist zijn woensdag in het zuiden van de Filipijnen door gewapende mannen ontvoerd. Ook de Filipijnse gids van het tweetal werd meegevoerd. In de door het ministerie van Buitenlandse Zaken als onveilig aangeduide regio is de aan Al-Qaida gelieerde groepering Abu Sayyaf actief.

De Nederlandse ambassade in Manilla heeft de ontvoering bevestigd. Gezegd werd dat aan de zaak wordt gewerkt. Buitenlandse Zaken in Den Haag is rond 15.00 uur ook geïnformeerd over de ontvoering, maar wil zoals gebruikelijk bij ontvoeringen verder geen mededelingen doen.

Lokale media spreken van een 52-jarige vogelaar die samen met de 47-jarige Zwitser en een lokale gids zou zijn ontvoerd door vijf mannen gewapend met geweren, pistolen en een M-16-machinegeweer.

De ontvoering voltrok zich in de eilandprovincie Tawi-Tawi. De ontvoerden werden meegenomen naar een boot die vervolgens wegvoer, zeiden de Filipijnse autoriteiten. Buitenlandse Zaken ontraadt alle reizen naar dit gebied vanwege het risico op terroristische activiteiten, piraterij en ontvoering.

De terreurorganisatie Abu Sayyaf wordt ervan verdacht voor kerst een Australiër te hebben ontvoerd. In januari dook een videoboodschap van hem op waarin hij om zijn leven smeekt en verzoekt twee miljoen euro losgeld te betalen.

De gouverneur van Tawi-Tawi, Sadikul Sahali, heeft een crisisteam ingeschakeld om achter de ontvoerders aan te gaan.