Invallen bij Belgische bisdommen

De Belgische justitie heeft maandag in het kader van een onderzoek naar seksueel misbruik invallen gedaan bij de bisdommen in Hasselt en Antwerpen. Dat bevestigt een woordvoerder van het bisdom Antwerpen in een uitzending van de Belgische publieke omroep VRT. 's Middags kreeg ook het aartsbisdom Mechelen-Brussel justitie over de vloer.

Onder de codenaam Operatie Kelk loopt al meer dan een jaar een onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk. Bij de inval zijn volgens de woordvoerder vragen gesteld en dossiers meegenomen. "Wij willen uiteraard meewerken."

Hij wees erop dat enkele maanden geleden ook vanuit de kerk een onderzoek is begonnen. "Wij zullen voortgaan met het werk waar wij mee bezig zijn."

Het is niet de eerste keer dat de Belgische justitie vanwege de verdenking van misbruik invallen doet bij bisdommen. Eerder werd bepaald dat documenten die bij het aartsbisdom in Mechelen in beslag werden genomen niet in een rechtszaak mogen worden gebruikt. Mogelijk probeert justitie met de invallen van maandag aan nieuw bewijs te komen.