Eerste veroordeling supersnelrecht

Een 21-jarige Nederlander uit Antwerpen die op oudejaarsavond drie agenten beledigde en bedreigde is maandag veroordeeld tot een werkstaf van 120 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf. De man stond terecht in een zogeheten supersnelrechtzitting bij de rechtbank in Zutphen.

De man liep oudejaarsnacht stomdronken door Ede. Toen agenten hem aanspraken op zijn gedrag ging hij door het lint. Het OM eiste drie maanden celstraf, maar de rechtbank nam in zijn oordeel mee dat de Edenaar naar Antwerpen was verhuisd om zijn leven te beteren. Het laatste feit op zijn strafblad dateerde bovendien van twee jaar geleden.

De man mag volgend jaar de jaarwisseling niet in Ede vieren. Ook moet hij de drie agenten ieder tweehonderd euro schadevergoeding betalen en kreeg hij een boete van honderd euro voor zijn openbare dronkenschap.

Zutphen was de eerste rechtbank waar maandag een supersnelrechtzitting plaatsvond. Bij andere rechtbanken moeten onruststokers tijdens oud en nieuw de komende dagen voor de rechter verschijnen. Het gaat om zeker dertig verdachten. Zo'n duizend verdachten van jaarwisselingsgerelateerde zaken zijn door de politie aangeleverd bij het Openbaar Ministerie.