Moeders en laagopgeleide singles gaan snelst werken
Jonge moeders en laagopgeleide alleenstaanden gaan het gemakkelijkst aan het werk als de overheid ze financieel prikkelt. Dat staat in een donderdag verschenen onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). Als de arbeidsparticipatie omhoog moet, zo stellen CPB-onderzoekers, kunnen beleidsmakers het best inzetten op deze groepen.
Uit het onderzoek komt naar voren dat mensen die samenwonen minder sterk reageren op prikkels, zoals fiscale kortingen, dan alleenstaanden. Het verschil in prikkelbaarheid tussen samenwonenden en alleenstaanden is groter bij vrouwen dan bij mannen. Daarin zien de onderzoekers een bevestiging van het traditionele kostwinnersmodel.
Datzelfde rollenpatroon is te zien wanneer het loon van de man omhooggaat: de vrouw gaat dan minder werken. Omgekeerd is dat niet zo. Vooral bij stellen met jonge kinderen zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen groot.
Als politici de arbeidsparticipatie willen vergroten, zo betogen de onderzoekers, kunnen ze het best inzetten op fiscale kortingen voor werkende jonge moeders en laagopgeleiden. Ze zien in de bijstand en de overdraagbare heffingskorting een belangrijke rem op de arbeidsparticipatie.