Invloed overheid op inkomen beperkt

Persoonlijke beslissingen over een nieuwe baan of samenwonen zijn van grotere invloed op het inkomen dan maatregelen van de overheid. Dat blijkt uit een rapport dat minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) maandag naar de Kamer stuurde. Er werd onderzocht wat de invloed van de overheid op de koopkracht en de arbeidsparticipatie is.

Tussen 2002 en 2010 zijn de financiële prikkels vanuit de overheid om te gaan werken wel groter geworden. Ondanks die financiële prikkels 'zijn er toch nog bepaalde groepen die onvoldoende gestimuleerd worden om aan de slag te gaan', schrijft Kamp. Zo heeft de minister ontdekt dat vooral voor alleenstaande ouders en paren met een uitkering, werken soms nog onvoldoende loont.

"Een alleenstaande ouder die vier dagen in de week gaat werken tegen minimumloon, kreeg te maken met een inkomensdaling van vier procent", illustreert Kamp. Volgens de minister worden de maatregelen die het huidige kabinet neemt om werken lonender te maken gerechtvaardigd door de cijfers.

Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat voor de meeste huishoudens de koopkracht in de periode tussen 2002 en 2010 is gestegen. "Voor alleenstaande ouders en ouderen geldt dit in het bijzonder."