'Zorgverzekering helft duurder dan in 2006'

Sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 zijn Nederlanders bijna de helft meer gaan betalen aan hun zorgverzekering. Een alleenstaande betaalt volgend jaar gemiddeld 1786 euro. Dat is 567 euro meer dan in 2006, terwijl de verzekerde er minder voor terugkrijgt, concludeert vergelijkingssite Zorgkiezer.nl.

Een doorsneegezin is met 3572 euro ongeveer 1134 euro duurder uit dan in 2006. De basisverzekering is in vijf jaar tijd flink versoberd. Zo wordt volgend jaar het trekken van tanden bij de kaakchirurg niet meer vergoed. Ook worden onder meer slaapmiddelen, maagzuurremmers en antidepressiva niet meer of maar beperkt vergoed.

De vergelijkingssite concludeert dat de belofte dat de zorg toegankelijk, betaalbaar en houdbaar blijft niet is waargemaakt. Het is echter niet na te gaan wat de zorg had gekost als het oude systeem nog steeds van kracht zou zijn. De zorgkosten stijgen sowieso door de vergrijzing, door technologische innovaties en doordat mensen sneller naar de dokter stappen.